Dotrh

23. ledna 2011 v 22:12 | Kitty |  Jak žijeme na farmě
Dostala jsem mejl s dotazem, co vlastně na té kačeně trhám, když už je zabitá a otrhaná. To je právě specifika vesnických činností. Pro ty, kdo to neznají, sem hodím vysvětlení...

Kačenka se musí zabít a protáhnout vařící vodou. Vařící voda uvolní peří a souseda Marta vytrhá většinu velkých brků a peří. Já ji pak dostanu na stůl a s pomocí jemného malého nožíku otrhám zbytek ostenců a nejdrobnějších rašících peříček. Je možné je také trhat stiskem prstů, já to dělám nožíčkem. Při tom si povídáme, sklepneme nejnovější novinky, probereme těžkosti, zasmějeme se - prostě ženské plkání. Na řadu přijdou i živí obyvatelé našich stájí, chlívků a kotců, praxe vesnického života.

Až je jich většina otrhaných dočista, sousedka opálí zbytek nejjemnějších peříček, vykuchá vnitřnosti, prostě kosmeticky upraví. Nakonec projdou horkou vodou a jako pěkné žluťoučké kačenky se buď rozejdou mezi labužníky nebo se chladí, případně uchovají v mrazáku. A potom - někdy - i my ochutnáme jejich masíčko, jako se to stalo dnes. Ekologické masíčko chutná všem. Tyto kačenky pekingské jsou dietnější, husokačeny snad mají více tuku. Odměňuje mě i pohled na žluťoučké kusy. Ty promodralé chudáky v marketech nechci ani náhodou. On člověk jí i očima!

Tolik ke kačenkám...

Kitty
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Otavínka Otavínka | Web | 23. ledna 2011 v 23:14 | Reagovat

Milá Kitty, díky za vysvětlení. To víš, my holky z města nemáme ponětí, o čem je řeč. Kdysi jsem ve Varšavě byla pozvána na oběd a byla to kačenka nadívaná jablky, podávalo se to s rýží a bylo to moc dobré. Zřejmě ta jablka pohltila tu tučnost a ani mě nebylo zle. :-)

2 jezura jezura | E-mail | Web | 24. ledna 2011 v 17:46 | Reagovat

Protože v našem malém městečku jeden čas chovala maminka i kačenky, znám to všechno, ale tenkrát se asi víc krmily. Moje maminka to uměla dokonale. Pamatuji se, že jednou měla kačenu, která vážila víc jak 6 kg! Dobrota to ale byla!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU