Klíčím si

11. ledna 2011 v 18:43 | Kitty |  Zdravíčko a papu
Asi tak před rokem jsem si koupila knížku o naklíčených semenech jako zdravém zdroji potravin v jídelníčku. Dodnes to dělám a tak jsem si řekla, že vám o tom něco řeknu a můžete si taky jídelníček doplňovat o výhonky a klíčky...

Můžete si volit, kdy si naklíčené obiloviny nebo klíčky zařadit do jídel. Těch vhodných je celá řada, ale já prakticky nakličuji obilí - ječmen a pšenici ve sklenici. Vezmu si litrovou zavařovací sklenici a k ní plechové víčko jako na čtyřlitrovku, proděravělé na čtyřech místech - celkem čtyři komplety. Do sklinky nasypu ječmen nebo pšenici, večer naliju až nad semena vodu a nechám stát do rána. Potom už vždycky ráno a večer sundám víčko, proliju obsah vodou, sliju vodu buď přes to víčko nebo přes cedítko, zavřu a nechám stát nahoře na lince. Asi po týdnu je hotovo. Naklíčená semena (vylezou z nich bělavé klíčky do jednoho centimetru) buď opražím nasucho nebo orestuju a dávám do jídla. S malými klíčky jsou semena změklá, docela chutná, takže jsou přínosem do polívky nebo rozmixovaná do omáček jako zahušťovadlo. I třeba do jogurtu se dají takto dát, než z nich začnou růst listy a kořínky. Pokud vydržím do listů do dvou centimetrů, tak je můžu ještě zužitkovat, ovšem bez kořínků, ty jsou tuhé. Kdybyste je chtěli jíst, jsou jako kdybyste polykali chrousty. Pšenice klíčí déle, to mě tak nebaví, a ani naklíčená v jogurtu není nic moc... S kořínky už jsou jen pro slepice. Ale jak ty je mají rády, to byste museli vidět sami...

Potom jako další formu si sypu semínka řeřichy zahradní na navlhčenou papírovou utěrku. Dřív jsem ji klíčila na vatě, ale když jsou rostlinky už větší, tak trhají vatu při sklízení a plná pusa vaty není zrovna to pravé ořechové. Takto když se objeví zelená ouška lístků, tak to shrábnu do pomazky nebo do talíře polívky a dám další. I tady je dávám nakličovat po třech dnech, aby pořád něco bylo. Dají se klíčit i jen na holém tácku, té vodičky tam musí být ovšem jen film...

To je z mé strany všechno. Kupované musím udělat hned a s tím může být potíž. Některé jsou
hořké a to se mi u mých nestává. V naklíčených semenech se nám urodí hodně vitamínů řady B a těch není nikdy dost. Zkuste to, Mičurinové...

Ještě ke klíčení jednu poznámku, takovou z nouze ctnost. V zimě ve velkých mrazech jsem začala krmit ptáčky kupovanou směsí semen. Pokud se mi podařilo zahnat brabce, tak po sýkorkách zbylo dost semínek droboučkých a s těmi jsem nevěděla, jak je využít. Před dvěma dny jsem je taky nasypala do klíčicí sklinky a dala zamočit, pak normálně propláchla a za dva dny už vidím různé klíčky. Dnes jsem je nasypala do psí misky po Kittynce a vida, ty nejvíc naklíčené spořádaně zmizely. A večer dávám dál klíčit zbytek té směsi, ono to taky doklíčí a sezobou to třeba do mrtě. To by mě potěšilo, dám vědět, jak to dopadne...

Kitty

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 otavinka otavinka | Web | 11. ledna 2011 v 19:51 | Reagovat

Milá Kitty,
díky za zajímavý článek o semenech na klíčení. Kde se to dá koupit. Taky to budu podle Tvého návodu praktikovat. A ještě, nevíš kde nebo v čem je hořčík. Jak lék to moc nesnáším, ale nedostatek mi dělá hrozné křeče. Můžeš poradit? ;-)  ;-)  ;-)

2 JacQues JacQues | E-mail | Web | 24. října 2011 v 18:43 | Reagovat

Pěknej blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU