Jablka nebo křížaly?

4. února 2011 v 12:31 | Kitty |  Zdravíčko a papu
Je únor a už dávno vím, že už v lednu ztrácí většina jablek nejen svůj vzhled, ale i obsah vitamínů. Uvažuji, co je lepší. Zachovat jablka nebo z nich nasušit křížaly?

Jablka různých odrůd i kvalit nám rostou na zahradě i je různě dostávám. To proto, že hodně jablíček zpracuji na křížaly. Práce mě baví a často je ovoce tolik, že zavařovat a pak pojíst je náročné. Když se mi zrovna nepodaří přeposlat je na Moravu, kde je jich (i v roce 2010) málo. O tom jsem taky psala.

Loni jich bylo málo. A taky v zahrádkářské kvalitě - červivá a zasažená strupovitostí. Byla zkrátka nehezká, i plná kouřovitosti, zdeformovaná a poškozená hmyzem a ptáky. Kdo z přízně jich hodně zachránil, postupně je třídí. Některá se dají předložit ptákům, některá s vděkem přijme zvěř v lesích, pro některé sběhne do sklepa hospodyně. Ta se objeví na ošatkách a mají šanci se stát ovocem s vitamíny. Znáte to - ze sklepa je nikdo nedonese, ale až jsou omytá a na očích, všimnou si jich všichni. Stejné je to i se zavařeninami...

Je tedy únor a při vysedávání doma okrajuju slupky, krájím a krájím, suším křížaly a při svých procházkách je roznáším po přízni. Ta nejkrásnější jablíčka, ještě celá, hezky operu kartáčkem, ať jdou na stůl nebo pod nůž. Přesto se jich k nám stahují bedny a tak řeším dilema - ovoce nebo křížaly? Pro ovoce mluví jejich předpokládaný obsah vitamínů, hezký tvar a chuť. Některé ovoce ale nezachrání ani přetvoření v křížaly. Pokud není samo jablíčko chutné, není k ničemu ani sušená křížala.

Tak co, milé hospodyňky a strávnice? Co mi poradíte? Po stránce uchování je to jasné. Pověra, že jablek můžeme sníst třeba kila denně, je pevně uchycená. My dietkáři ale víme, že v ovoci je hodně "sacharidů", i když ovocných, ale i ty se počítají. Jablko ke svačině znamená JEDNO jablko střední velikosti, nelze jich nekontrolovaně sníst za den třeba kilo a půl. Odhlédněme zde od účinku na obsah močového měchýře. Když jich máte celou bednu, tak co s nimi? Nakonec se musí sníst!

Jak využíváte jablečné křížaly? Já využiju i slupky pěkných jablíček (dokonce i hrušek), přidávám je do bylinných čajíků. Dodají nějaké vitamíny a hlavně čajík pěkně obarví, ovoní. Ještě i tak jsou užitečné. No a křížaly? Nejvíc jich asi padne hned při sušení na topení. Rozsušené jsou hodně atraktivní, vzhledem k tomu, že jich z plata dočká usušení tak jedna třetina. Při procházce ty rozsušené roznáším, ty jsou patřičně nezdravé - ale dobré, jak ráda říkávám. I když pro tento případ vlastně platí výjimka. Třeba je taky nasypu do vřelé vody a jíme je rozpařené. Jenže zase platí - nedají se jíst do nekonečna vzhledem k ukrytým cukrům. Tak co s nimi?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 otavinka otavinka | Web | 4. února 2011 v 15:06 | Reagovat

Milá Kittynko, tak u nás doma na jihu Čech, ještě, když jsme měli chatu na Táborsku, jsme při velké sklizni jablek nedělali křížaly, ale nastrouhali jablka do zavařovacích sklenic, zavřeli víčkem a dali do chladničky. Jedli jsme je v misce s přidáním křenu nebo jsme nastrouhana jablka napěchovali do kuřete a pekli nebo taky dělali koláče. Jsou zdravé na žaludek hlavně kvůli pektinu a hlavně by je něli jíst ti, co mají vředy. :-)  :-)  :-)

2 jezura jezura | E-mail | Web | 5. února 2011 v 15:31 | Reagovat

Jé, Kitty, jak já ráda vzpomínám na to, když dělala křížaly moje maminka! To byla dobrota, to už je historie. Ale když já dostanu jednou za rok pár jablek od synovo tchyně za to, že jí je nakrouhám na robotu na zavaření na štrúdl, udělám s nimi to samé. Můj muž miluje štrúdl, tak mu ho dělám často, je diabetik, štrúdl je bez cukru, jablka pak posypu sladidlem a je to taky dobrota. Kdyby sis chtěla upéci rychlý a výborný štrúdl, pošlu recept. 8-)

3 diviznacka diviznacka | E-mail | Web | 5. února 2011 v 16:18 | Reagovat

[2]:Nojo, to je všechno krásné. Jenže - zaprvé se to musí upéct s použítím kvasnic (!!!) a zadruhé se to pak  musí sníst. S prvními nejsem kamarádka a za druhé já hubnu a Pepíno by hubnout MĚL! Už zbývá jen to občasné ujídání křížal. A - co zavařovacích sklenic plných strouhaných jablíček je všude u popelnic! Tak radši chroustám jablíčka a nepeču! :-D  :-P

4 diviznacka diviznacka | E-mail | Web | 5. února 2011 v 16:22 | Reagovat

[1]: Pro pektin na vředy Pepíno chroustá jablíčka. Bojím se, že i kilo denně. Na štrúdl se nechám přemluvit dvakrát ročně. Stejně (to bylo už dřív) ty čtyři nohavice vydržely tak půl dne, mizely spolehlivě i ve mně. Místo receptu bych raději tu živou kuchařku, co to umí s kvasnicemi. Ale recept se sladidlem neodmítnu... :-?

5 diviznacka diviznacka | E-mail | Web | 5. února 2011 v 16:25 | Reagovat

[2]: No ano, ten recept jsi nabídla Ty, tak si ho vyprošuju. Asi mi chybí dobrá výživa mozku, promiň... :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU