Perpetuum mobile zdraví

30. května 2011 v 18:16 | Kitty |  Zdravíčko a papu
Teď zrovna je správný čas na důležité rozhodnutí. Ještě jsou pěkné a ta trocha cukru - komu chybí...




Asi vám teď chybí hlava k této patě. Máte pravdu. Chci to jen trochu zdramatizovat, abyste si pak výsledku svého snažení o to víc vážili. Řeč je o sirupu z jitrocele kopinatého. Jeho účinek je protizánětlivý a oceníte ho hlavně v zimě, kdy jsou chřipky, angíny a různé nádchy, na které je sirup z jitrocele to pravé ořechové. Zhloubky vás odhlení a ještě je sladký. Udělejte si sirup z jitrocele - teď je zrovna čas na sběr bylinky. Surovina nic nestojí, jen koukat se a při vycházce za bylinkou se srpem a košíkem provětráte plíce, posílíte svaly. V zimě pak nevyhodíte penízky, když vás přepadne katar na průduškách. A jak na to?

Pro tento účel se sbírá jen kopinatý. Najděte si čistý porost, roste všude možně a teď je ten čas. Přesněji - už je skoro trochu pozdě. Zajedno už se kosí louky, ale můžete ho mít na zahrádce nebo blízko někde na louce, všude se kosačka nedostane. Vezměte si srp a košík. Trs obkroužíme prsty a celý
ho uřízneme srpem. Jde to dobře. Nesmí se zapařit, pak zhnědnou listy. Na jednu čtyřlitrovou sklenici potřebujete trháček listů pěkně upěchovaný. Rychle s ním domů, nachystat čtyřlitrovou sklenici a cukr. Teď už začíná kvést, já kvetoucí stvoly vybírám. Lepší jsou rostliny ještě nekvetoucí, květy ubírají listům na účinku.

Tak - asi čtyři hrsti listů dám na dno sklenice, posypu cukrem krupicí a zatřepu ho do listů. Další vrstva tři centimetry, zase posypat a protřepat. Postupně takto naplním celou sklenici, utlačuju, do hrdla už to jde ztěžka, ale zase tam to jde zasunout a drží to celý obsah. Poslední vrstvou je zase cukr dobře zatřepaný mezi listy. Kdybych poslední vrstvu cukru jen nasypala, zůstal by nahoře bez účinku a ztvrdl. Uzavřu gázou nebo plastovým víčkem a dám na okno, ne na přímé slunce. Po čtyřech dnech se obsah propadne, listy zhnědnou a objeví se tekutina. To už je sirup, o který nám jde. Je ho troška, proto dojdu pro další listy a docpu znovu celou sklenici s cukrem. Jde to tak udělat i třikrát. Po víc než týdnu od posledního plnění tekutinu sliju, zbytky nechám odkapat nebo vymačkám, šťávu dám do sklenice omnia 0,3 litru a dám víčko z PVC. Uložím v chladu, nekazí se a máte lék na nejhorší kašlavky. Zbytky nevyhodím, ale dám je na kompost nebo tam, kam chodí sosat včely, ještě se na nich popasou a donesou si cukřík do úlů.

Udělejte něco pro svoje i rodinné zdraví. Pro sebe máte pohyb a pak užitek ze sladké léčivé šťávy, pro ostatní lék. Při silném zahlenění se dává 2 PL třikrát denně ke vlažnému čaji, i dětem, pokud to snesou. Je to čistě přírodní šťáva, ale účinek má jako silný lék. Tinktura je součástí odkašlávacích kapek. A hlavně, máte ji pořád při ruce v lednici.
------------------------------------------
Podle slibu jsem to znovu dopsala, ale už to nemá tu šťávu jako při prvním napsání. Ona se mi totiž víc než polovina článku neuložila nebo někam ztratila. Stálé zdraví z přírody vlastní rukou!

Kitty




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 otavinka otavinka | Web | 30. května 2011 v 19:47 | Reagovat

Milá Kitty,
ano jitrocelový sirup užívám na kašel. Bývávalo kdysi místo, kam jsem na něj chodila. Nyní je tam staveniště. :-)  :-D  :-(

2 jezura jezura | Web | 31. května 2011 v 14:58 | Reagovat

Milá Kitty, asi tam máš schovaného nějakého šotka, či co! Tak zavolej toho "nejšikovnějšího", třeba ho najde :-D

3 Otavínka Otavínka | Web | 3. června 2011 v 20:52 | Reagovat

Milá Kitty, nevcucnulo to strašidýlko u Milánka? :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU