Mlask a křup!

26. srpna 2011 v 23:04 | Kitty |  Zdravíčko a papu
Slíbila jsem, plním...

Nemůžu jinak, než reagovat na jeden článek o minulosti naší produkce potravin. Je to současně i postesk nad dnešním stavem. V řadě věcí má autorka pravdu. Už jen proto, že prý se celý život věnovala práci kolem zemědělské praxe. Neradostné čtení. Pokud moje paměť sahá a Pepíno tvrdí, má bohužel pravdu. Včetně zacházení s krajinou a zdroji obživy. To ale není téma, které otevírám.

Dnes jsme dokopali oboje brambory. Letos máme dvě barvy. Jinak pokud moje paměť sahá barva brambůrek na zahradě byla stále červená. Až letos jsme zase koupili sadbu - pro osvěžení a změnu. Už jsem u jádra věci, nebojte se.

Před dvěma dny jsme kopali oba. Pořád červené. Na večerní papu jsem dala do veliké pánve pár drobnějších brambor jen tak na vodičku a trošku oleje. Pod poklicí se dusily asi deset minut a pak jsem je nechala dojít. Musela jsem zase obejít slézové květy. Krásně změkly, nádherně voněly. Přinesla jsem je ke stolu na podložku a nechala provokativně vonět. Jenže jsem to nevydržela já. Dieta nedieta, lapla jsem jednu pochutinku domácího "chovu", okoukla, ovoněla a zakousla se. Asi málokdo jste se něčeho takového účastnil. Přiznávám, že ani já sama. Uslyšela jsem křupnutí!Překvapený Skutečně. Hodinu čerstvě vybrané brambory, jen tak dušené, krásně křuply. Nekecám. Pak jsme papkali oba. Dokonce i Betty ochutnala, i když psi brambory nemají žrát. Jenže asi jí to nedalo, když slyšela tak chutné zvuky a ona snad to blaho i cítila. Trošku jsem to zakápla španělskou sojovkou - no pochutnání i ušima.

Představte si, že ony brambůrky vyrostly ve kompostem vyhnojené půdě s přídavkem králičích bobků a stlaní, čistých zbytků rostlin a odpadů z kuchyně. Ručně jim Pepíno vyryl rýhy, já předpěstovala sadbu, už naklíčené si šly lehnout do vyhřáté země a potom se nad nimi navršila výživná zemina. Pepíno je utlačil balancováním na prkně, aby země dobře přilehla ke klíčkům. Letos byl dobrý rok na závlahu i teplo. Poprvé za několik posledních roků nám na jaře nepomrzly. Měli jsme velmi rané bílé a rané červené. Nestříkáme proti mandelince, to raději rotujeme a zdravě si zvyšujeme adrenalín při lovu škůdce. Při našich hmotnostech sice trpí kyprost brázd, zato o jednou víc Pepíno "oborává" hrablem. Pole máme čisté, nemusím plít. Do kompostu nedáváme vůbec žádné plevely, které by nám roznesly semena na pole. Uvidět rostlinu pěťouru se podaří až už zvadne nať. A to ho Pepíno přinese a oznámí. Pak mám pěťoury všude možně rozvěšené, jsou totiž léčivé.

Paní v článku popisovala, jak chudáci brambory v hypersuper zelenají pod svítícími zářivkami. Ozvala se, dali je pryč, ale za další tři dny už tam byly jiné a zase zelené. My jsme brambory vykopali, já je pečlivě omyla ve vaně, abych zjistila případné napadení hnilobou, na sluníčku při větříku za pár minut oschly. A pak už se sypaly na velikou pánev se skleněnou poklicí. Příprava trvala skutečně jen těch deset minut. A ta vůně! Vypadaly, voněly a chutnaly božsky. Asi tak chutná skutečná biopotravina. Navíc správně pěstovaná a hlavně ČERSTVÁ!Úžasný Takové v superhyper nikdy nezískáte. Ani když byste si je koupili u pěstitele. Ono vás asi hřeje i to sádlo, které jste při jejich pěstování museli věnovat k zajištění jejich blaha a potřeb. Navíc i vědomí, že měly všechno, co potřebovaly. Hlavně ale asi zaváží, že víme, co máme na talíři. Brambory po měsících skladování v obchodech nemůžou být dobré tak jako právě sklizené.

Samotnou mě překvapilo, jak je taková brambora dobrá. Křupnutí - to byl bonus a překvapení. Překvapení já mám ráda. Navíc když se týká papu. V tomto případě obyčejné brambory. Vlastně - neobyčejné. Něco tak dobrého jsem už dlouho nejedla. Nepřeplácaného kořením, tukem, dlouhým vařením. Kdo si pěstujete vlastní brambůrky, vzpomeňte si na tento článek. Je čas bramborobraní, jak se moderně říká. Až vykopete, udělejte si čerstvé papu z nejčerstvějších hlíz. Nemá to chybu!Usmívající se

Kitty
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 jezura jezura | Web | 27. srpna 2011 v 15:21 | Reagovat

No vidíš, pak se říká, že brambory jsou jídlo chudých! Já je mám taky ráda a je opravdu rozdíl v chuti. Koupím-li je u nás na trhu od soukromého dodavatele, je to o něčem jiném než z normálního obchodu nebo u nás ze skladu. Já brambory vařím zásadně v mikrovlnce pouhých max. 10 min. s min. množstvím vody a bez soli. Mají lepší chuť. :-D

2 Otavínka Otavínka | Web | 27. srpna 2011 v 16:25 | Reagovat

Milá Kitty, úplně si to dovedu představit, tak nás krmila o prázdninách babička a ještě jsme k tomu pili kyselé mléko. Ohromná mňamka. Já chodím pro brambory na farmářské trhy a vařím je ve slupce a neloupu. Rozmačkám a přidám k tomu čerstvý sýr. Joj! Myslím, že mi pro tentokrát zavoněly Tvoje brambory přes Vysočinu až na Hanou. :-)

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 27. srpna 2011 v 18:37 | Reagovat

[2]:Dobrou chuť. Jo, upéct i uvařit se slupkou. Upekla jsem se slupkou, rozmačkali jsme si a dala jsem tam zoft z podlití a nemělo to chybu. Ono u čerstvých brambůrek je přímo pod slupkou nejvíc vitamínů, škoda se toho zbavovat. Zásadně vařím v páře a ve slupce. Starší brambory normálně loupu po uvaření... :-)

4 Amélie Amélie | Web | 27. srpna 2011 v 18:38 | Reagovat

Miluji brambory v jakékoliv podobě.

5 Iva Iva | 27. srpna 2011 v 21:10 | Reagovat

Já jsem také bramborová, ovšem o takových luxusních brambůrkách si můžu nechat zdát. Nejlepší jsem jedla u babičky na Vysočině s podmáslím, také rovnou ze zahrádky šup na talíř. :-)

6 Kitty Kitty | E-mail | Web | 27. srpna 2011 v 22:01 | Reagovat

Vtip je v tom uvědomit si ten luxus. Stejně jako jak volně dýcháme na jaře při vůni jara nebo jak je krásný vzduch po bouřce po parném dni - to je dnes aktuální... :-?  :-D

7 lucka345 lucka345 | Web | 28. srpna 2011 v 0:39 | Reagovat

Pod tohle se podepisuji. Náš tatínek říká: "Bio je to, co mi vyroste na vlastním políčku." ;-)
Ale možná se s tím už opakuju. A že to nejlepší vyroste z lidského sádla, to je úplně jasná věc. :-D

8 Kitty Kitty | E-mail | Web | 28. srpna 2011 v 9:13 | Reagovat

[7]: Lucinko, tento komentář o biu a lidském sádelním vkladu do toho bio mi mluví ze srdce. Nakonec se nám naše námaha vyplatí aspoň v blahém pocitu užitečnosti, že? :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU