Pomozte mi zastavit to bláznění!

19. srpna 2011 v 20:34 | Kitty |  První pomoc
Mám úplně opačný problém - jak nezavařovat...

Četla jsem u Ježurky, jak zavařovala hrušky. Já bohužel zavařuju všechno úplně bláznivě!Křičící Máme všeho moc a já ujíždím na tom, že se zavařování "všeho" vyplatí. Přitom jsme dva, já mám dávku ovoce odměřenou, takže se vyplatí ten jeden kousek si skousnout ze stromu. Za týden bych měla sníst 7 kousků ovoce po 100 gramech. Chápete můj problém? Urodí se dvacet kilo a co jako? Nechat to vosám? Když to nemůžu ujíst? Pepíno problém nemá. Kdybych ho neodstavila od pernice, bude futrovat v jednom kuse. Je div, že při těch porcích nijak netloustne. To je jídla, co do sebe dostane, a pořád je na svejch. Má pořád kolem centu, ale pořád!Plačící Nevyletí nijak hodně nad cent. A to já před rokem jsem už měla 121 kilo. Taky jsem jedla a jedla, žrala a žrala. Jak kyselina...Zamračený

Pokračuju. Už mám pod cent a jsem ráda. Ale to je to - co s úrodou? No a tak sklízím nebo mi donáší Pepíno a já krájím, vařím nálevy nebo míchám na zalití TANG a zavařuju a zavařuju a zava... do nekonečna. Jsem utahaná - a přitom bytostně nespokojená se stávajícím stavem!Křičící Skříně a fochy plné ještě loňských okurek, ještě tam máme nějaké rybízy. Nechápu, jak jsme při dvou lidech mohli i při mém omezení stravy sníst 80 sklinek okurek, veškerá kompotovaná jablka a hrušky, marmelády a šťávy. TO nechápu. A proto se ptám - co dělat a jak to zařídit, abych NEZAVAŘOVALA!KřičícíKřičícíKřičící

Jak SOBĚ vysvětlit, že tolik ovoce a zeleniny nemusíme sníst? Za ten rok zmizí přípravy na lečo, veškeré kompoty, zůstal jen kompot rybízu a OKURKY. Loňské okurky kam se podívám a už zase valím další - ob dva dny po šesti sklinkách. Mám snad úchylku - někdo krade a já hamty hamty všechno do sklinek. Pepíno si nedovede představit, že bych už teď zrušila okurkové sazenice. Já bych to nejradší sprala do místa, kam dáváme šlahouny a odpad všeho druhu a při odvozu to Pepíno narve do popelnice. Jenže - ještě rodí...

Děvčata blogeřinky a blogoví psychologové - volám o pomoc. Što ďélat? Jak zvládnout množství ovoce a zeleniny a přitom zavařit jen tolik, kolik můžeme sníst? Něco si odveze (snad) synovec, ale nic dalšího neudám ani zadara!Plačící Tak co teď? Máte nápad? Musela jste některá řešit stejný problém?

Neraďte mi zamrazit! Schválně mám ledničku s třemi šuplíčky mražáčku! V ledničce největší místo zabírají mé jogurty a zelenina. Něco jako zamrazené kostky s natěmi a zeleninou do polévek nedělám - vaří nám jiní a v sobotu a neděli vařím z čerstvého, co právě naroste.

Schválně máme tak malý mražák. Měli jsme pulťák 120 litrů. V roce 1997 jsme dělali zabíjačku a já pak v roce 2004 jsem v něm dole našla maso z té zabíjačky! Okamžitě letěl. Nejen že se v něm skladovalo, co už mělo být dávno snědeno. Ale zjistila jsem, jací jsou to žrouti elektřiny - stará stovka lednička a tento pulťák. Obojí letělo do sběru a máme jen tu jednu. Je přehled a nesmím moc nakupovat. ABY SE TO PAK NEMUSELO SNÍST! Nechci jídlem zabít sebe ani Pepína!Zamračený

Tak co teď? Poradíte? Volám SOS!!!

Kitty


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 lucka345 lucka345 | Web | 19. srpna 2011 v 22:02 | Reagovat

No, ještě můžeš dělat křížaly, v sušičce by jistě šla i směs sušené zeleniny. Další možností je něco dobrého z ovoce vypálit, nebo jen naložit víno.
Škoda, že nemrazíš. Já si dělám různé zeleninové směsi a ty mám zmrzlé v pytlíčkách.
Na a poslední jistotou (ale ne k zahození) je čuník, králíci, kozy a drůbež. :-D

2 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 19. srpna 2011 v 22:08 | Reagovat

Tady každá rada drahá Kitty.Není v blízkosti nemocniční kuchyně či dětský domov,nebo třeba MŠ.Zase na druhou stranu by si asi pro to nedojeli a dávat za benzín to by se mě taky nechtělo.Mám ale radu-nesadit tolik okurek a co je možno nechat vypálit :-)

3 Iva Iva | 19. srpna 2011 v 22:11 | Reagovat

Milá Kitty, tenhle problém tedy opravdu nemám. Stačí jeden rok, co nebyla práce a všechny i staré zásoby jsou vyžrané. Náš synek toho také hodně spořádá i s kamarády, které tu občas mívá.Já bych pro příští rok radila méně vysazovat.Asi máš velkou zahradu a ta láká k využití, ale když to nemá kdo sníst... :-( Co s tím letos, babo raď :-D Udělat dárkové koše se zavařenými dobrotami a dávat jako vánoční dárky! :-D  :-D Hezký víkend! :-)

4 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 19. srpna 2011 v 22:18 | Reagovat

Kitty dobý večer.

Kompoty a zavřeniny jsou zdravé pro starší organismus. Má to jen jede háček, z kyselého se netloustne a sladké jen z cukerinu a je vystaráno.
Zavařenina je v podstatě voda s minerály, sterilní a pokud je kyselá upravuje i střevní mikrofloru, je dobře stravitelná a uklidňuje trávení. Bez cukru vždy přijatelná náhražka jídla s větším podílem sušiny a škrobu. :-D  :-D  :-D

5 Danica Danica | 19. srpna 2011 v 22:30 | Reagovat

Kittynko, měla jsem také období, kdy jsem zavařovala úplně všechno - kdyby šlo naložit hřebíky, udělala bych to:-D Když jsem jednou našla ve sklepě zavařeniny, šťávy, okurky a další sklenice s datem 10 let zpátky, málem jsem sebou švihla a od té doby KONEC!!! O_O
Sice pořád dělám rybízové šťávy, kompoty, džemy adt. ale jen v rozumné míře.
Napadlo mne: určitě jsou někde kolem Farmářské trhy, kde bys mohla prodat přebytky. Nevím co k tomu je třeba, ale mrkni se po internetu a třeba něco najdeš.

6 Bohunka Bohunka | 20. srpna 2011 v 12:22 | Reagovat

Milá Kitty ,zastav se !!!! já to taky dělala,ale když jsem zjistila že mám pět let staré okurky ,lečo švestky atd.a tak jsem je všechny vylila ,skleničky umyla a uložila.Teď zavařuji jen okurky ,lečo,švestky a meruňky na buchtu,ale jen pro dva.Letos ,ale ujíždím na marmeládě,už jí mám ,ale sto třetinek.zkrátka nejsi v tom sama,ale když se letos urodilo,kdo ví jak bude příští rok.Přeji všem hezkou sobotu. :-)

7 jezura jezura | Web | 20. srpna 2011 v 17:14 | Reagovat

Milá Kitty, já ti moc neporadím, protože nemám co zavařovat. Dostanu-li něco málo, tak šup s tím na mrazák a ještě se mi nestalo, že bych něco vyhodila. Staré kompoty použiji na buchtu, takovou tu rychlou a mám na to vnoučátka, dcera říká, že jsou jak kyselina. Pravda je, že je to škoda s tím něco neudělat, když se urodí. Ten samý problém má moje sestra, nabízí dětem a moc neudá. Škoda, že není blíž. Naše rodina by jí od toho jistě pomohla. Ale zkus jeden rok toho vysadit méně a jezte více okurek! Vždyť jsou tak dobré a nemají kalorie! Já kdysi snědla flašku na posezení, ale teď už ne. A přimlouvám se k event. sušení a vypalování! Taky dobrota! :-)

8 Kitty Kitty | E-mail | Web | 20. srpna 2011 v 18:40 | Reagovat

[1]:Trošku mrkve a celeru usuším na sušičce. Petržel dostanu od sousedy a taky usuším.Křížaly - až se bude topit, protože na slunku by to sežraly včely. Vypálit - kalorie a dostáváme odevšad, hlavně na tinktury z bylinek. Králíci by se naduli, slepice něco jablek a hrušek vyzobou. Čuníka nemám a moje kozy :-P ovoce a zeleninu nežerou. Zavařím trochu zeleninové směsi do omáček...

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 20. srpna 2011 v 18:42 | Reagovat

[7]: Jo, příští rok nebudu sázet okurky. Ovoce třeba nebude, souseda nutí kořenovou zeleninu - všude uděláme beton a zasadíme tulipány z PVC... :D

10 Kitty Kitty | E-mail | Web | 20. srpna 2011 v 18:42 | Reagovat

Upřesňuju - tulipány na hmoždinky... ;-)

11 Vendy Vendy | Web | 20. srpna 2011 v 20:52 | Reagovat

Tady každá rada drahá.
Asi bych v první řadě zkusila ovoce nabídnout - levněji, s tím, že si to lidi natrhají sami (možná to chce nějakou inzerci, cedule nebo to prostě vypustit do éteru po známých a příbuzných). Něco můžeš rozdat příbuzným, pokud o to stojí. Ale asi bych omezila vůbec sadbu. Pokud se jedná o úrodu na stromech, tam není co řešit - přece kvůli tomu nebudete kácet stromy. Ale pokud se jedná o okurky, papriky, dýně a podobné, tak prostě nasázej méně rostlin tohoto druhu. A na ušetřená místa si vysaď květiny a můžeš mít každých pár dní čerstvou kytku ve váze...
Je přece škoda zavařovat tolik sklenic a pak se trápit představou, kdo to vlastně sní.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU