Škvarkové sádlo

7. dubna 2012 v 17:47 | Kitty |  Zdravíčko a papu
Zase jde o ty záškodníky, ale dnes v jiném gardu a podobě...



Po velikonocích budeme měnit celou střechu. Budu živit aspoň svačinami pracující chlapy na střeše. Mimo jiné jsme si usmyslela, že není lepší papu než škvarkové sádlo. Takový chleba se škvarkovým voňavým sádlem posypaným cibulí nebo pažitkou nebo i česnekem musí být pro každého těžce tělesně pracujícího to pravé ořechové. Jak rozhodnuto, tak vykonáno. Teď mám sádlo i škvarky. A vlastně nevím, jak na to.

Doma jsme tuhle dobrotu dostávali jako děti. Jak to tehdy maminka dělávala nevím. Z městyse jsme se odstěhovali do města, to už jsme dospívali a podobná mňamka už nebývala. Jen si tak maně vzpomínám, že v tom sádýlku byly kousky škvarků. Konzultovala jsem to s mým hospodářem. On si myslí, že se škvarky jen mlely. Že to bylo sádlo se stopami škvarků. Já od toho nechci ustoupit; myslím si, že tam byly kousky.

Teď zde sedím a hledím. Našla jsem si heslo "sádlo se škvarkama" a v obrázcích jsou v sádle ty škvarky viditelné jako kousky. Tak nevím, co udělám. Asi kilo sádla (čerstvé od našeho řezníka, škvařené doma ve čtvrtek) jsem si dala roztavit a přisypala asi tři čtvrti kila škvarků. Celých. A to bude asi kámen úrazu. Všechno to plave, zatím nic netuhne. Co teď s tím?

Ale asi jsem udělala chybu. Pro namazání by to chtělo asi škvarky pokrájet na drobnější, aby se daly mazat na ten chleba.Nevinný Tuhle dávku zřejmě nechám trošku vychladit, naliju do sedmiček zavařovaček a uskladním. To "sádlo se škvarkama" udělám dodatečně. Nakrájím škvarky na drobnější kousky a teprve je spojím se sádlem. To už mazat na chleba půjde.

Nechci zásadně škvarky umlít. To pro mě není atraktivní. Šrot ze škvarků v sádle jsme doma taky dělávali, ale tam šel opravdu jen ten šrot ze spodku kotle. A takového sádla je všude v marketech móře. Já chci dát řemeslníkům echt sádlo se škvarkama. SE ŠKVARKAMA!S vyplazeným jazykem Ne se šrotem.

Děláte sádlo se škvarkama? Jak to udělat, aby to bylo proveditelný a dobrý? Namazané na chlebě už se dá ochutit různě - podle chutě strávníků. Poradíte, kuchařinky? Já sama jsem to ještě nedělala a chci, aby na ně chlapi rádi vzpomínali.

Nebudu jim nabízet jen toto. ale mimo jiné taky i chleba se škvarkama. Jako chuťovku. Měly by být snadno udělatelné a taky dobré. Poradíte? Chlapi přijdou v úterý. Ještě je trochu času to stihnout. Za dobrou radu děkuju už dopředu...

Kitty
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kelyš Kelyš | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 17:58 | Reagovat

Sádlo nakrájet na malé kousky. 1 cm je maximum, tedy aspoň co děláme my. Nechat vyškvařit a když jsou škvarky narůžovělé, tak odstavit, ale ještě neslévat. Ono jak to je ještě horké, tak i po odstavení se to škvaří. Hlavně je nepřepálit. No a potom necedit a slít vyškvařené sádlo i se škvarkama. ;-)
Nápad máš skvělý. Také říkám, že není nad pořádnou skývu chleba se škvarkama. Dokonce si občas uděláme klasické bramborové placky se škvarkama. :-)
Tak ať se dílo daří.

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 18:39 | Reagovat

Kitty, tak mi manžel nadiktoval, jak dělali oni škvarkové sádlo, aby bylo opravdu škvarkové. Jak píše Kelyš, tak na menší kousky nakrájet syrové sádlo, vyškvařit do růžova, ale škvarky scedit, nacpat do kameninového hrnku a pak zalít jen teplým sádlem a nechat zchládnout. Případný zbytek sádla dát zvlášť. Tak to dělali u tchyně, měli své prase a sádlo i škvarky výborné. :-)

3 Kelyš Kelyš | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 19:00 | Reagovat

[2]: Jasně, někdo cedil, někdo necedil. Záleželo, v jakém poměru měly být škvarky a v jakém poměru sádlo. Pokud bys chtěla opravdu hutné sádlo, kde je škvarek vedle škvarku, tak scedit, nacpat do kameninového hrnku (to jsem zapomněl zmínit, také ho používáme) a potom je zalít teplým sádlem. Přesně jak radí Ruža. ;-)
My povětšinou škvaříme menší množství a mám raději víc sádla a škvarků tak akorát. Rada, kterou ti napsala Ruža z Moravy bude pro tebe vhodnější. :-)

4 Kitty Kitty | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 19:11 | Reagovat

[1]: Rada dobrá, ale částečná. Mám vyškvařené škvarky studené a sádlo taky. Ale asi udělám dávku s nakrájenýma a dám vědět. Popřála bych Ti dobré chuti. Snad našim pracantům budou chutnat ty kouskové, ale drobněji nařezané. Aby ze sádla škvarky třeba nevyzobávali... :-P

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 19:13 | Reagovat

[3]: Už jsem tu první dávku s velkýma škvarkama dala do sklinek. Vlastně škvarky zalité sádlem na jinou potřebu... 8-)

6 Otavinka Otavinka | Web | 7. dubna 2012 v 19:23 | Reagovat

Milá Kitty,
když byl muž mladší, tak jsem dělávala škvarkové sádlo co dva měsíce, protože dvoumetrový chlap si to nosil na svačinku do práce. Nakrájela jsem sádlo na 1 cm kostičky a pomalu dala škvařit, nesmí se spálit. Těsně před dokončením jsem přidala  2 polévkové lžíce mléka. Když to bylo hotové, tak jsem škvarky vybrala, jen trochu, dala do sklenice a až to trochu zchládlo (aby to neprasklo), zalila sádlem. Jinak i řemeslníkům jsem podávala na chatě: chleby se škvarkovým sádlem, které jsem mírně osolila a k tomu sterilovanou okurku, jindy zase posypané cibulí na drobno pokrájenou a nebo chleba se škvarkovým sádlem a nahoru lehce potřít
hořčicí, někdy tu hořčici na chleba a pak škvarkové sádlo. Každá rodina má různé varianty. :-D

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 7. dubna 2012 v 19:26 | Reagovat

Kitty já si myslím, že ti radí obě děvčata dobř, ale tak jak píše Růženka tak to dělala i má maminka. Můj muž jak ho chytne dietní amok tak koupí špek na vyškvaření, nakrájí na drobné částečky a pak škvaří. Hotové sleje do nádoby a než vychladne občas zamíchá. Má malé množství tak do sedmičkové sklínky a občas tam dá ze tří stroužky česneku drceného a to do teplého. Nebo zase je jen čisté sádlo se škvarkama a pak na to dává červenou cibuliččku. Mají to takto rádi v pátky - to je jejich chlapský " PATULINEK" s pivečkem a každý se střídá s občerstvením. No a ten dietní amok, tak ten drží až po Patulinku :-)

8 kuchařka na baterky kuchařka na baterky | 7. dubna 2012 v 20:40 | Reagovat

Dělali jsme doma podobně, z vyškvařeného sádla většinu slili, škvarky trochu podrtili mačkadlem na brambory, vsypali zpět do tekutého sádla a zamíchali. Můžeš  znovu sádlo i škvarky rozehřát, škvarky pomačkat a smíchat.
U sousedů zase nedali dopustit na škvarky mleté.Kolik lidí, tolik chutí.

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 21:30 | Reagovat

[8]:Škvarky mlela babička a dala tam česnek a sůl, přidala trochu sádla a na chleba tu pomazánku škvarkovou dávala.
Přiznám se, že jsem ještě teplé, křupavé škvarky jen trochu posolené měla ráda s chlebem a okurkou.Mňam... To mléko se troška dávala, aby škvarky zčervenaly. ;-)

10 nar.soc. nar.soc. | 8. dubna 2012 v 0:35 | Reagovat

Vesměs správné rady. Pokud chcete mít
z koupených škvarků a sádla (tak tomu rozumím ) směs s dobrými a mazatelnými škvarky, je vhodné ty hotové posekat na menší kousky, znovu ohřát aby zavoněly a doškvařily se do křupava ( pozor na přehřátí ), po mírném ochladnutí stačí slít do sklenice a dolít tím koupeným vyškvařeným sádlem ( vše můžete i osolit, když je to na brzkou spotřebu ).

11 Latryna Latryna | Web | 8. dubna 2012 v 7:07 | Reagovat

mňam... správne, chutné a "diétne" :-D  :-)

12 Jezurka Jezurka | Web | 8. dubna 2012 v 13:34 | Reagovat

Tak já bych brala všechny rady. Super. Já občas taky hřeším, koupím si tak půl kilečka syrového sádla, pokrájím na drobné kousky, jak psáno, opatrně vyškvařím a také ke konci přidám ždibec mléka pro vůni. Já nejsem zas až tak rozmazlená, nechám to tak, naliji do patřičné nádoby a mažu dokud je co. Doma jsme také občas ty škvarky mleli a pak smíchali s tím vyškvařeným sádlem, žádné drobisko to nebylo! To jsem měla (a mám stále) vždy ráda! Teď mi na tu trochu nestojí zato špinit mlýnek! Přeji dobrou chuť! Kdybych mohla, hned bych šla těm chlapům pomoci! Mňam! ;-)

13 Amelie Amelie | Web | 9. dubna 2012 v 11:10 | Reagovat

To dělávala moje babička. Už jsem je neměla ani nepamatuju. Přeji krásné velikonoce.

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 23. října 2012 v 17:50 | Reagovat

Dělala jsem škvarkové sádlo tak, jak píšou holky nahoře. Ale už je to dost dlouho, snad několik let...Ale udělalas mi velké chutě, nejspíš si nakoupím a udělám :-P

15 Kitty Kitty | E-mail | Web | 23. října 2012 v 20:55 | Reagovat

[14]: Resuscitovanej článek a řešení. Škvarky od souseda (řezníka) eště teplý (to mi dovezl hned od vyškvaření od nás v obci)sem smíchala pomačkaný měchačkou s teplým sádlem (z toho škvaření), míchala a míchala. Nalila jsem do sklenic, pokryla celofánem a zavíčkovala. Bez dalšího sterilování. Šestý den od škvaření je chlapi dostávali. Namazala jsem to na chleba, k tomu nakrájela cibulu i křen. Nikdo neodmítl, někdo lupal jen bez cibule, ale s česnekem (echt českým) :-P

16 Intuice Intuice | E-mail | Web | 23. října 2012 v 20:59 | Reagovat

[15]: A proč jste 6 dní čekali? U nás by to už 6. den bylo pryč. Jo a cibulka nebo česnek, obojí je na tom výborný. :-) (A beztak nechápu Tvou akčnost při odpovídání na komentáře :-) )

17 Kitty Kitty | E-mail | Web | 23. října 2012 v 21:07 | Reagovat

[16]: Za 6 dní přišli a dělali celou střechu - celkem tři dny. Byly dvě sedmičky a padly. Jen jeden se zdržel, že fakt vůbec nesmí. Ale i ten jeho chleba zmizel - asi neodolal nebo se obsloužil jinej.
Akčnost s odpovídáním na mejly? Hrozně mě to baví a navíc mě nekdo poučil, že se to má... ;-) Zdravím Tě, tuším, že jsi na netu stejně jako teď já. Svět je malej, když se lidi znají a mají rádi... :-P

18 bridil bridil | E-mail | 7. prosince 2014 v 6:18 | Reagovat

Ja jsem skvarila poprve, a asi jsem to pokazila, protoze jsem nic neodlevala a sadlo je hnedsi, mam to vyhodit?na chut je dodre ale ta barva me strasi... :-(

19 Kitty Kitty | E-mail | Web | 7. prosince 2014 v 7:53 | Reagovat

[18]: Každý mistr začínal poprvé. Hnědší sádlo vezmi na vaření, asi ti tam zbyly nějaké drobky. Příště se zeptej nebo si to vygúgli, to umíš skvěle. Nenech se odradit - poradíme, posloužíme. Dám to do Kavárny - jak nejlíp škvařit sádlíčko v malém doma. Uvidíš těch rad ;-)

20 Kitty Kitty | E-mail | Web | 7. prosince 2014 v 14:47 | Reagovat

[18]:
249 Pavlína Pavlína | Dnes v 12:22 |
Reagovat
[Smazaný komentář]: Sádlo se musí škvařit pomaličku a na velmi slabém ohni. Já přidávám tak na 10 kg sádla asi hrnek vody - necelých 200 ml. Sádlo mám pokaždé krásně bílé a škvarky pořádně vyškvařené. Hnědavou barvu dostane sádlo, když se hodně naprudko škvaří. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU