První ovocná úroda

9. července 2017 v 0:01 | Kitty |  Jak žijeme na farmě
Je to tak - červenec zabarvil drobné ovoce a to se dnes dostalo do nádob ke zpracování...

Každá troška se bude počítat


Po obědě jsem sbalila slunečník s podstavcem, nádoby a sebe a vydala jsem se k většímu červenému rybízu jménem Losan. Je ranější a má větší bobulky. Otrhala už jsem půl keře, když jsem postřehla hospodáře, jak se krade ke mně. Lekla jsem se, protože něco nesl. Zlatíčko - zatímco já jsem zápasila se slunečníkem v silném větru, v tajnosti si sedl k černému rybízu a otrhal všechny kuličky dočista dočista. Nenechal žádnou, ani mně na chuť. Zato hned nato ruče zasedl k srstce a taky zabral - měla jsem co dělat, abych uchránila pár plodů na ochutnávání. Miska a půl kbelíku srstek - dobře se stará! Mrkající

Tady je dnešní úroda na lavičce - i mým "fantomem"

Dnes navečer je u nás hasičské mecheche. Chodíme tam každý rok, ale letos jsem si řekla, že domácnost může reprezentovat hospodář a já se budu popelit kolem úpravy ovoce na sterilování. Jak jsem se rozhodla, bez lítosti jsem zasedla a otrhávala a čistila bobulky. Jenže šlo mi to pomalu. Proto šlo všechno teď před půlnocí do velkého hrnce a do chladu. Zítra to jen namíchám a zavařím Usmívající se

Zatím jen část úrody. Ale jistota je jistota. Když teď vidíme, že letos bude ovoce (u nás) pomálu, bude dobrá každá troška. Na srstky i červený rybíz se nám naučila chodit Terezka a že ta toho obere! Přeju jí to, ale pro nás taky musí něco zbýt. Dnes to teda začalo. Aspoň něco. Zítra pro mě nebude neděle, ale budu dělat. Ráda - budou součástí naší "krmné dávky" Úžasný


S připomínkou naší první ovocné úrody se k vám dovolila přijít

Kitty



 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 9. července 2017 v 7:47 | Reagovat

jsi šikulka. Já mám už sklizený červený rybíz, jen jsem ještě nechala jeden keřík na koláč. jelikož je horko a manžel nemůže dýchat, tak si vždy na zahradě rybíz prolisuju ručním lisem a domů si dovezu jen protlak a ten dám do mrazáku. Marmeládu pak vařím na podzim, ale většinou skoro před Vánoci. Letos to bude muset být dříve, protože mrazák je plný. Angrešt hodně poničilo padlí, ale mám loni zasazený stromkový bílý a červený a kupodivu i letos měl plody. Ale to tak jen do pusy, ale mám radost, že se ujal a rodí. Třešně nejsou vůbec...černý rybíz nerada obírám,tak je ještě na keři. Zatím jsem sbírala maliny a včera jsem dodělala sirup. Tak ať ti jde práce pěkně od ruky. :-)

2 Libby Libby | E-mail | Web | 9. července 2017 v 8:15 | Reagovat

Kitty, pěkná úroda :-) Nechávám černý rybíz na snězení, aby bylo pořád co zobnout :-) Červený ten ranější a sladký likviduje mamka, pořád stojí u keříku a zobe, tak i angrešt, loni ho ozobala sama :-D Teď ještě není pořádně zralý a už je ho tam poskrovnu, vycucne a  zbytek vyhodí, ach jo co nadělám :-( Budu muset ze dva stromečky angreštu přikoupit, ať zbude i na nás :-D Červeného rybízu máme hodně ale ten ještě není zralý, chtěl by ještě aspoň týden :-) Ten je tak na marmeládu a tu letos dělat nebudu mám od loňska, dávám ji jenom na koláčky a do buchet :-) Snacha si ho obere na šťávu , mají ji rádi :-D
U nás je krásné počasí hned od rána, mám tu vnuky, tak jdu za chvíli vařit oběd :-D  Měj se krásně ;-)

3 Kitty Kitty | Web | 9. července 2017 v 9:02 | Reagovat

[1]:[2]: Rybíz je urychlený a ten raný už je zralý. Máme ještě další keře, staré, ty jsou pozdnější. Hospodář taky obchází a zobe, taky Terezka, už to má zmáknutý. Jak ji tam chvíli nechám, je hromada otrhaná, ale nic v nádobě
Dnes mám uveřeno, upečeno, jen dodělat konervaci. Včera jsem to otrhala, dnes namíchám a zavařím. Potom bude pár dní klid, ale už narostly patizony, cukety a dýňky, lák je uvařený, takže se budu moct zdržovat doma ve stínu a občas si "škrkat osmisměrky". To mi pomáhá, že pak necítím ten fofr ;-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. července 2017 v 9:26 | Reagovat

Rozumím, že na první úrodu se člověk těší nejvíce.  Dokud jsme měli zahradu, taky jsme se tak těšili a zavařovali. Včera jsem přesně to Tvé ovoce kupovala na trhu od trhovců, ale jen na zobání, tyto kuličkové vitamíny miluji. Ještě po dlouhé době jsem koupila višně, ty jsem snad pár let neměla. :-)

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 9. července 2017 v 10:37 | Reagovat

Ach jo, rybíz, ty druhy různé u babičky se obíraly postupně. Nejlepší byl  rybízový lívan z růžového a velkého červeného rybízu. Jo, letos bude ovoce určitě vzácné. Nejlepší buchta- turistické řezy - je z kompotovaného angreštu- příp. loňského. Recept jsem měla určitě na blogu. Tak ať ti to pomalounku jde a máš radost z úrody. :-)

6 Kitty Kitty | Web | 9. července 2017 v 10:54 | Reagovat

[4]: Višně - to je hudba minulosti. Zde už kolik roků zmrznou, letos všechny peckoviny až na kadlátky, ty jsou zase suchem svraskalé a už padají na zem. Zato zajíců se zde urodilo - musím šlapat s Terezkou na vodítku, jinak mizí v dálce. Naštěstí je teď trochu zmasilá a nevydrží běžet za zajochem. Zajímalo by mě, kolik stojí toto ovoce v kvelbu - višně asi hodně. Mámem zde střešeň ptáčnici, nějaké kuličky má, občas jdu kolem a slupneme si kuličku. Je to mohutný strom a teď už je od místních lumpů celý dole olámaný - střešně nejsou nikde :-(

7 Kitty Kitty | Web | 9. července 2017 v 10:56 | Reagovat

[5]: Jasně - dnes bude i litá buchta na plech s rybízem. Hospodář včera na mecheche přebral, buchta ho zachrání. Já jsem se veselila při přípravě ovoce na kompotování :-)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. července 2017 v 10:58 | Reagovat

[6]: Višně, ani nevím, kolik jsem jich měla, asi 1/2 kg, prostě miska stála 45 Kč. Vzala jsem je pro syna, má je rád ve všem. Ale už jsme docela odvykli jejich kyselosti, je jich pro nás docela dost, nedají se jíst ve velkém množství. 10 kuliček a dost - člověk je pak překyselený jak z citronu. :-D

9 Kitty Kitty | Web | 9. července 2017 v 11:01 | Reagovat

[8]: Aha, děkuji za cenu. Višně byly pro nás vždycky vzácnost. Souseda-cukrářka je dává do rumíku a do cukroví. Občas taky oblízneme :-P

10 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 9. července 2017 v 12:18 | Reagovat

Kitty, máš hezkou úrodu. :-)
Višně jsem neměla, ani nepamatuju.
Úroda rybízu a angreštu je malinká, protože jsou to nové stromky.
Bobulky jsou chutné. To je dobrý příslib do budoucna.
Měli jsme kdysi knírače. Bylo mi divné, že angrešt mizí rychlostí blesku. Děti se dušovaly, že na něj nechodí. Pilný konzument byl brzy odhalen.
Je mi záhadou, že ho trny nepíchaly do tlamy. :-D

11 nar.soc. nar.soc. | 9. července 2017 v 12:47 | Reagovat

Kde jsem měl bobuloviny nebylo oplocení. Zdejší myslivci drží 10x tolik srnčí zvěře než dříve a ta prostě vše sežere i letorosty, takže bobuloviny zašly. Višně rozlámala před třemi lety zimní námraza. Meruňky v polním sadě se mohou sklízet podle kompasu ( jedna tady druhá o 100m dál). Hádám, že jediná trošku ochráněná meruňka v zahradě dá "úrodu" možná dvě čepice. Hrušky a jablka nebudou rovněž, vše suchem opadalo. :-D

12 Kitty Kitty | Web | 9. července 2017 v 13:59 | Reagovat

[10]: Na stromek srstek hůř dosáhne, ale svěží velký rybízový keř obírá taky dost rychle. My se tím bavíme a Terezka má vitamíny :-P

13 Kitty Kitty | Web | 9. července 2017 v 14:02 | Reagovat

[11]: Sklizeň podle kompasu by mohla být vtipná, kdyby to nebylo smutné. Teď to tak máme s broskvičkou: dost pomrzla, ale asi tak 30  plodů se ukazovalo. Teď je jich čím dál míň, i když drobně zalíváme. Tam ale Terezka nedosáhne. Naštěstí mám ještě zavařené z úrody tak před třemi lety, kdy jich bylo "přiměřeně". Golden nasadil jablíčka, ale jsou červivá a hodně propadají i suchemm :-(

14 beallara beallara | Web | 9. července 2017 v 14:17 | Reagovat

Já jsem sesvačila tři keříky černého rybízu, mám ho nejraději z keře,nemytý, přírodní :-P  :-P  :-P
Jsi pilná jako včelka a až bude krutý mráz,budeš si na palačinky mazat tyhle dobrůtky :-)

15 Kitty Kitty | Web | 9. července 2017 v 14:52 | Reagovat

[14]: Sesvačila? Pěkné! Taky tak svačím ;-)
S palačinkami jsem se necrcala nikdy, teď volím trendy metodu: vsypu do jogurtu nebo do kyšky a je to. Zdravá dravá strava!

16 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 10. července 2017 v 0:06 | Reagovat

Letos i já sklidila svou úrodu. Byla o hodně menší, než ta tvoje. Ale měla jsem z ní radost...a ruce plné mravenců 8-O  :-D

17 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 10. července 2017 v 0:14 | Reagovat

Jsi pilná včelka Kitty a jak

[15]: čtu jdeš stále zdravou stravu. Máš pravdu do jogurtu dát ovoce a je zdravé mlsání na světě.Úrodu aspoň nějakou máte, dnes jsem na zahradě u syna hledala na ořešáku plody. Ani jeden, višně tak do hrsti, broskve, jablíčka a hrušky - nula. :-(

18 Kitty Kitty | Web | 10. července 2017 v 6:02 | Reagovat

[16]: Mám radost, že přece jen přes nepřízeň podnebí něco sklidíme. To byla tak osmina rybízu, ten nám zde jde i přes nepříznivé podmínky. Před domem máme rybník, kořeny dosáhnou na spodní vodu. Ovoce ve vyšších sférách stačí na jaře sklidit mráz. Ale něco už "nevyschne" ve sklinkách, je jich asi 10 :-)

19 Kitty Kitty | Web | 10. července 2017 v 6:04 | Reagovat

To drobné ano, ostatní je bída bídoucí. Co my, ale co chudáci stromy a keře! Ani zde ořechy nebudou, my strom ořešák nemáme, jen souseda nad námi - a taky NULA 8-O

20 Joina Joina | Web | 10. července 2017 v 14:44 | Reagovat

To je zatím pěkná uroda, ikdyž nevím jestli angrešt už máme zralý, za to z rybízu jsme už dělaly dort :)

21 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. července 2017 v 18:12 | Reagovat

Pes a žere ovoce?? O_O :D

22 Kitty Kitty | Web | 10. července 2017 v 18:54 | Reagovat

[21]: Nejen ovoce. Někdy se neudržím a nazvu ji čunětem, protože žere všechno, co na prostoru farmy najde. Nár. soc. by nás ale asi poučil, že jsou to ještě výživné zbytky ;-)  :-D

23 Otavínka Otavínka | Web | 11. července 2017 v 12:56 | Reagovat

Milá Kitty, úrodou z vaší farmičky bych pohrdla, protože ani červený a černý rybíz i angrešt nemohu jíst. Ale tyto bobulky malé i velké pěstovala i milovala moje maminka. Jenže já se musím velkým obloukem tomuto ovoci vyhnout.Ale dosud si pamatuji jak bylo sklízení, zavařování a další zpracování pracné.

24 Cecílie Cecílie | Web | 15. července 2017 v 11:44 | Reagovat

Moje babička měla zahradu a na ní plantáž červeného rybízu. Každý rok jsme trhali a trhali a já mám červený rybíz ráda. Připomíná mi dětství. Tyhle práce mi nikdy nevadily. Ať se daří!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU