Dobré popoledne všem!
Už naposledy připomínám, že do neděle můžete ještě vybírat nejlepší článek soutěže "Věřte - nevěřte!"
Finálová nabídka soutěžních článků s přiloženou anketou je ZDE.
Zapojte se, ať mám ze soutěže pořadatelskou radost a já tímto děkuji


Kdybych poslechla výživářku Gabrielu...

10. října 2017 v 21:39 | Kitty |  Hubnoucí jídelníčky Diviznačky
... už dávno jsme si mohli pochutnat na jídélku, na které přišla řada až teď. A nouzově...

Obrázek od: "kuchynelidlu.cz"


Podle tohoto receptu to asi výživářka myslela. Já jsem to pojala jinak, výsledek byl ale překvapivý Překvapený

Znáte ten vtip, kdy jde policajt kolem cikánského ležení a vidí, jak se v kotli vaří kyselé zelí, ale přitom nááádherně voní? Zeptá se tedy vařičů, jak tak voňavé zelí dělají. Různě mu mlží. Pravdou je ale, že v obyčejném zelí se peče husa nebo kačena, kterou upytlačili někde v okolí. Chápu, že zelí v této formě muselo vonět i chutnat! Smějící se




Začala jsem obvykle, jak zelí dělám. Udělala jsem cibulku, na ni dala opéct plátky krkovice a nechala je v trošce vody z kysaného zelí dusit. Vedle jsem si podusila zelí s přidáním kmínu. Neprané, naše zelí nebývá příliš slané ani příliš kmínované. Zde nechávají zelí jen tak, ničím je nezaprašují ani nezakvedlávají. Na velkou pánev jsem dala vrstvu zelí a na ně dala skoro hotové plátky krkovice (podle foršriftu by to měla být "suchá" vepřová kýta). Mírně jsem to celé podlila zeleninovým vývarem a nechala asi 15 minut dotáhnout. Rozvonělo se to a co budu povídat - měla jsem problém si pro sebe zachránit půlku plátku na oběd a zbytek jídélka na oběd druhý den Mrkající

Popravdě zbytkem podušeného kysaného zelí ještě dnes doplňuju svoji "krmnou dávku". Takto upravené jsem je neměla ráda, zvyk je železná košile. Doma jsme zelí zakvedlaly moukou ve vodě a nechaly povařit. Bylo vazkavější, podle mě chutnější. Toto zelíčko je ale i teď - dva dny potom - pořád chrupkavé, ač kyselé. Hospodář ho ujídá a na mě už zbývá asi jedna naběračka na zítřejší oběd. Je to zelenina? Je! S vyplazeným jazykem




Nikdo neví všechno a někdy se podaří pokus, ve který nevěříte. Znáte to taky?

Kitty
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. října 2017 v 21:47 | Reagovat

Dietní, opravdu. Já vařím zelí podobně. Zpěním cibulku, ale mám ráda sladkokyselé, takže lžičku cukru přidám, pak hned zelí, zamíchám zaliji vodou, aby bylo pokryté. Mezitím nastrouhám oloupaný brambor, zamíchám do zelí a nechám to dusit zároveň . Tím je to zelí mazlavější a nemusí se zahuštovat. Dnes popisovala kamarádka podobný způsob, ale na cibulku přidávali prý kousky anglické slaniny, lehce opekli a pak přidali zelí. Dalo se to pak jíst i bez masa. ;-)

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. října 2017 v 21:48 | Reagovat

[1]: Když se dává slanina, tak cukr ne. ;-)

3 Evina Evina | E-mail | 10. října 2017 v 21:48 | Reagovat

Až jsem dostala hlad :-( Dnes mi nebylo dobře,ale zítra udělám kýbl polévky zelňačky.
Přeji dobrou noc :-)
Půjdu raději spát,aby ten hlad přešel :-D

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. října 2017 v 21:49 | Reagovat

Toto zelí je výborné s haluškami nebo jen s chlebem. :-D

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. října 2017 v 21:50 | Reagovat

Taky jdu spát, protože máme zítra "hlídat" už od rána od 7, takže ponocovat se nedoporučuje. :-)

6 Kitty Kitty | E-mail | Web | 10. října 2017 v 21:51 | Reagovat

[1]: Já mám i s tím zelím dost utažené šrouby. Trošku cukru jsem tam dala, slaninu už preventivně doma nemám. Ale jak říkám, hospodář neřekl ani na toto papu NE! :-P

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 10. října 2017 v 21:52 | Reagovat

[4]: Měli jsme k němu vařené brambory, dala jsem kmín, byly výborné :-)

8 Kitty Kitty | E-mail | Web | 10. října 2017 v 21:55 | Reagovat

[3]: Napadlo mě, že mám ještě tři sklinky kysaného zelí ve vejminku, asi udělám taky kýbl zelňačky. Problém je v tom, že já ji nebudu moct, to v rozpisu nemám. A hospodář má svůj oběd - půl na oběd a půl na večeři. Zelňačku si ale asi dá i na večeři, on může ;-)

9 Evina Evina | E-mail | 10. října 2017 v 22:04 | Reagovat

Ták děvčata!!!Vypnout počítače-a fofr do pelíšků :-D

10 Kitty Kitty | E-mail | Web | 10. října 2017 v 22:15 | Reagovat

[9]: "Roskas pro opyvatelstvo!" Zalízám :-P

11 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. října 2017 v 23:40 | Reagovat

A já mám z toho hlad. :-| A nic pořádného k jídlu... Ach jo... :-)

12 Kitty Kitty | E-mail | Web | 11. října 2017 v 7:34 | Reagovat

[11]: Vítám tě do nového dne s dobrou zprávou: teď si můžeš dát na snídani co hrdlo, čas a peněženka ráčí :-D

13 MarijaKes MarijaKes | Web | 11. října 2017 v 8:10 | Reagovat

Já kysané zelí k masu zahušťuju strouhaným syrovým bramborem a nechám podusit. Ale to by se dietářce asi také nelíbilo. Tvoje varianta musí opravdu chutnat. :-)

14 matka matka | 11. října 2017 v 8:27 | Reagovat

Ále, již jen málokdy vařím podle receptů (či předpisů ?).
A tak protože již nemám moc sklenic zavařené ačokči, napadlo mne, že pod maso místo ní použiji ono zelé. A vida nikdo ani necekl, že je to makové, či onaké a sní se to vždy i s vylízáním pánvičky.
Takže za mne plusko :-)

Teda tak trochu by mne zajímala úloha pšenice ve Vašem jídelníčku, protože pšenice již není díky genetickým manipulacím již tím, čím bývala před několika málo lety (100).
A jestli ona nezpůsobuje i tu naši přes-váhu, nepodílí se na nemocech (snad prý ovlivňuje cukrovku, záněty v těle,...) Ale nevím, nejsou-li to jen neopodstatněné domněnky.

Jo a zelí - prý je dobré se vyhnout zahušťování moukou, má matka "zahušťovala" jablky, ale netuším, jak.

15 Ježurka Ježurka | Web | 11. října 2017 v 14:11 | Reagovat

Vidím, Kitty, že děláš moravské zelí, taky jsem se to tak naučila a moc nám chutná. Zahušťuji moukou, ale přidávám taky trošku cukru, dle kyselosti zelí. Jinak už taky polykám sliny.

16 beallara beallara | Web | 11. října 2017 v 17:04 | Reagovat

Já mám moravské kořeny, tudíž musím preferovat i moravské zelí a mě chutná daleko více.
Já zahušťuji nastrouhanými bramborami a nebo Hraškou.
Hrašku používám vlastně na všechno zahušťování a je to vynikající, nikdo nepozná ani chuťově, že má v jídle hrách.
Včera jsem si udělala kotel kedlubnového zelí, také dobrůtka :-P  :-P

17 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 11. října 2017 v 18:41 | Reagovat

A to prý někteří politici mohou zeleninu jen přes transformační článek prase...zelí je moc dobře hlavně podušené červené hlávkové a s masem...

18 Janinka Janinka | E-mail | Web | 11. října 2017 v 20:29 | Reagovat

Tak to vypadá náramně! :-)

[1]: Já mám zase ráda zelí sladké, stejně, jako kluci, takže sladíme zelí dost :-D.

19 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 11. října 2017 v 20:32 | Reagovat

Dnes mi kamarádka dala ze zahrádky ačokču, takže zítra budu čistit a buď nakládat do láku nebo podusím a nechám pod maso či uzeleninové jídlo. :-)My se máme... ;-)

20 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 11. října 2017 v 21:05 | Reagovat

Já zelí zahušťuji špekovou jíškou :-)

21 Kitty Kitty | E-mail | Web | 12. října 2017 v 7:42 | Reagovat

[14]: Moukou můžu občas poprášit maso, a dělám to špaldovou. Mimo jídelníček peču lívanec na plech s ovocem, tam používám směs hladké a polhrubé s celozrnnou. Chleba celornný a různé celozrnné chlebíky a bulky, ale jsou to 55 až 65gramové porce.
Zbytek toho kyselého dnes jde do kompostu, přece jen - Moravanka je zvyklá na svoje. Akorát v tomto papu je snesu kysané nekvedlané

22 Kitty Kitty | E-mail | Web | 12. října 2017 v 7:45 | Reagovat

Včera jsem trhala řepu a našla jsem mezi bulvami 2 dýně. Večer jsem je hned zkrájela a co bude večer? Dýňové zelí, na poli zbudou pěkné Giganky, vypěstovala jsem si. Teda krmnou řepu nejím... ;-)

23 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 12. října 2017 v 10:32 | Reagovat

Ten pocit znám. Když už pokus hážu za hlavu, stane se takový malý zázrak... :-)

24 Maruš - Fukčarinka Maruš - Fukčarinka | Web | 14. října 2017 v 20:36 | Reagovat

[4]:S haluškami je výborné, máš pravdu. Zelí zahuštěné strouhanou bramborou dělám i já. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU