Upekla se!

14. června 2018 v 14:13 | Kitty |  Moje objevování Ameriky
Ježurka u sebe na blogu v článku Dnes mám tvořivou napsala, že pekla buchtu v remosce. Já jsem u článku v komentáři napsala, že to taky zkusím. Zkusila jsem hned ten večer - a povedlo se. Byla večeře ..

Lívancový smajlík od Janinky


Ježurka často vzpomíná, že pečení v remosce je její zažitý způsob přípravy jídla. Chápu - jak jsem ji poznala, tak malé porce jsou u nich, obou štíhlých manželů, dobrou volbou. A když to funguje jinde, proč bych to nezvládla i já?

"Táč na plech" je jediné (hrnkové) těsto, které využívám. Do těsta jsem měla připravenou rebarboru, ve sklenici zbytek rybízového kompotu se srstkami. Do včerejška jsem těsto (kvalitnější než to včerejší) většinou nalila na plech nebo dala do dvou malých plíšků. Pod těsto pečicí papír a bylo hotovo. Do včerejška Mrkající

Včera jsem nižší nádobu remosky vymastila olejem, vysypala krupicí a nalila těsto. Poprvé v životě jsem na ně udělala "posýpku, žmolenku - jak chcete". A to tak, že jsem rozpustila trochu másla a zaprášila je práškovým cukrem. Polotekutou "žmolenkou" jsem pokapala povrch těsta - poprvé se všechno nepodaří, nemám zkušenosti Překvapený

Popravdě jsem si nebyla jistá, jestli nižší pekáč bude stačit. Přece jen bylo těsta dost. Strach jsem měla oprávněný - těsto nabylo a snad jen anděl strážný ho nepustil výš. Ke konci pečení jsem nervózně zkoušela, jestli už je upečeno. Vnitřek byl pořád polotekutý. Nakonec jsem to vzdala, nechala vychladnout a nejistě donesla před oči hospodáře. Potutelně se usmíval = čekal asi, že se "pečení" nepovedlo. Ale zbytečně - korpus šel z remosky pěkně vyklopit, jen ta krupice byla "křupavá". Po nakrojení - nakonec to vidíte sami Úžasný

Dobrý nápad!

Co víc mám povídat? Příště udělám poloviční dávku těsta a bude táč pěkně "uměřený". Včera jsme svoje porce jedli vidličkou a nožem, protože papu bylo tak vysoké, že se nedalo ukousnout. Přece jsem viděla v "Prostřeno", že se dezert jí vidličkou! S vyplazeným jazykem

Dnes už je hospodář u sousedy a trhá krásné střešně. Viděl, že jsem zase ulámala rebarboru a tuší, že když bude "co dát nahoru", bude večer zase "PAPU Z REMOSKY"! Jen nebude nahoře posýpka, žmolenka - nebyla nikdy a už se ji potupně učit nebudu! I tak - žrala to i Terezka a to znamená, že to bylo k jídlu! Smějící se


Dobrou chuť i vám přeje

Kitty

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 bluesovka bluesovka | 14. června 2018 v 16:18 | Reagovat

V remosce peču zaručeně vynikající olejovou bábovku - recept starý od babičky mé. Ta se povede vždycky, na remosku nedám dopustit. :-D

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2018 v 16:54 | Reagovat

[1]: Jsem v oblasti pečení tradiční "Pat a Mat(ka)", hlavně co se týká použití kvasnic. A takto receptík by nebyl? Pokud je to rodinné tajemství, tak třeba jen přes mejla? Abych třeba paky jednou zazářila? :-P

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2018 v 16:56 | Reagovat

[2]: No jasně, já pako! Místo "taky" se mi tam vnutí "paky" a je to nabeton O_O

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. června 2018 v 17:52 | Reagovat

Za mě Kitty 1*** :-)

5 MarijaKes MarijaKes | Web | 14. června 2018 v 18:40 | Reagovat

Já jsem v remosce nikdy nepekla. měla jsem po babičce ještě takovou starou, dneska jsou mnohem modernější a vymakanější. Jsem prostě zvyklá na troubu. Ale tobě se koláč povedl a hlavně, že jsi se zavděčila hiospodáři. Pochyboval a ten čučel, co?
Drobenku dělám z nerzpuštěného másla. prostě vezmu kousek kostky, nechám jen trochu povilit při pokojové teplotě, odhadem dám cukr moučka a polohrubou mouku. Pak to rukama rozmělňuji a to máslo se s ostatním spojí do takových sypkých hrudek.
Připomněla jsi mi, že mám rebarboru n koláč i v mrazáku. Zítra přijede brácha, udělám koláč. :-) :-)

6 clupmi clupmi | Web | 14. června 2018 v 20:17 | Reagovat

Super!!!

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2018 v 22:14 | Reagovat

[5]: Aha, tak do té žmolenky patří i mouka? Proto může být sypká!
Už mám upečený druhý "model", jen se střešněma, v hlubší nádobě a vyběhl zase až k víku. Bude snídaně! ;-)

8 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2018 v 22:15 | Reagovat

[4]: Děkuji! ;-)

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2018 v 22:16 | Reagovat

[6]: Za pochvalu od odborníka děkuji. Žmolenka stejně neškodila :-P

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. června 2018 v 22:55 | Reagovat

Kitty, zkus místo žmolenky posypat koláč mletými ořechy s trochou skořicového cukru. V remosce peču normálně žemlovku z rohlíků a jablek a nahoru dám také plátečky másla a posypu trochou strouhanky a udělá to takovou krustičku. Když nechceš dávat cukr. ;-)

11 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2018 v 23:04 | Reagovat

[10]: Výborná rada, od zkušené pekařky v remosce. Až sníme dnešní večerní táč, tak si opatřím ořechy, jablka mám. Výborný tip - děkuji a přeji dobrou ch.. (noc)! ;-)

12 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. června 2018 v 23:15 | Reagovat

[11]: Ořechy v sobě mají tuk, takže se to už nemusí mastit případně. :-D S opřechy hodně "pracovala moje tchyně. Nádivka z ořechů a trochu kyselkavé marmelády do koláčů či buchet- výborná náplň.I kynuté knedlíky posypané mletými ořechy s trochou cukru a skořice jsou bezkonkurenční a hlavně jednoduché.

13 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. června 2018 v 23:15 | Reagovat

[12]: S ořechy. p se tam vloudilo-potvůrka podivná O_O

14 beallara beallara | 15. června 2018 v 6:42 | Reagovat

Já bych chtěla jemně bajadéru popíchnout, že toto není vhodná večeře v správném stravování, zapečená cuketka se strouhaným sýrem ano, na to je remoska špičková :-P

15 Janinka Janinka | E-mail | Web | 15. června 2018 v 7:56 | Reagovat

Remosku nemám, ale pamatuji si, že babička v ní pekla kdeco :-).

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 15. června 2018 v 9:04 | Reagovat

Já už remosku také nemám, ale babička pekla buchty a koláče zásadně v ní a moje mamča v ní peče dodnes. JInak s tím kvasnicovým pečením to mám naprosto stejně. Vidím recept "přidejte kvasnice" a jdu od toho :-)  :D  :-)

17 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 15. června 2018 v 10:13 | Reagovat

Mě zase syn voják naučil dělat v remosce rýži. Mňam :-)

18 Kitty Kitty | E-mail | Web | 15. června 2018 v 13:37 | Reagovat

[14]: Cuketka bude zítra a pozítří, dorůstají. Minule jsme to měli jako večeři o víkendu. Mám ještě starou remosku, dovezla jsem si ji z Moravy sem, občas ji použiju na masiko králíka a tak, ale buchtu jsem v ní ještě nedělala. Nechala jsem se inpirovat, když byly včera střešně :-?  :-D

19 Kitty Kitty | E-mail | Web | 15. června 2018 v 13:39 | Reagovat

[16]: Myslím, že to s kvasnicovým těstem vydržím pakovat se od něho dál ;-)  :-D

20 Liliana Liliana | E-mail | Web | 15. června 2018 v 17:02 | Reagovat

A já nemám remosku, tak si vystačím s obyčejným plechem :-D Podle nadpisu článku jsem myslela, že se někdo upekl na slunku :-D

21 Ježurka Ježurka | Web | 15. června 2018 v 17:09 | Reagovat

Výborně Kitty, děláš pokroky, a tu žmolenku příště stačí udělat tak jak se má, čili tuhé máslo nebo jiný tuk, moučkový cukr a mouka, a žmoulet, pak dát na ovoce. Přiměřeně má být všeho stejně, to dáš!

22 Kitty Kitty | E-mail | Web | 15. června 2018 v 17:56 | Reagovat

[20]: Na plechách jsem v plyňáku většinou upekla suché křesňáky. V remosce vlhkost neuteče a je pro mě ideální. Píšu, remoska vedle mě, zavoní a nespálím koláč ;-)

23 bluesovka bluesovka | 16. června 2018 v 0:30 | Reagovat

Recept jednoduchý:
4 žloudky smíchat s hrnkem cukru moučky
z bílků sníh
3/4 sklenice hrubé mouky
2/3 sklenice mléko a 2/3 sklenice olej
prášek do pečiva
postupně zamíchávat mouku a tekutiny, nakonec vmíchat sníh
je to jemný a mňam , můžeš přidat rozinky - dobrou chuť!

24 Kitty Kitty | E-mail | Web | 16. června 2018 v 8:07 | Reagovat

[23]: Dobrá zpráva, děkuji :-)

25 Zlatice Zlatice | E-mail | Web | 17. června 2018 v 11:07 | Reagovat

Když se sestra vdala a já zůstala, s mamkou sama péct v neděli koláč na velkém plechu znamenalo jíst ho pak celý týden. Pro nás dvě to bylo moc. Tak se začalo péct v remosce a dodnes si pamatuji tu chuť. Některé koláče z remosky byly prostě lepší :-)

26 Kitty Kitty | E-mail | Web | 17. června 2018 v 13:11 | Reagovat

[25]: Přesně tak. V pravý čas jsem teď byla přivedená k remosce. Upeče dobře a přiměřené množství. Děkuji za komentář a přeji pěknou neděli :-)

27 Jirka Jirka | E-mail | Web | 17. června 2018 v 16:37 | Reagovat

Povedlo se. Vypadá dobře - ale nějak necítím vůni! ;-)

28 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 17. června 2018 v 18:52 | Reagovat

Remiska je skvely vynalez

29 Kitty Kitty | E-mail | Web | 17. června 2018 v 20:49 | Reagovat

[27]: Vůně byla přiměřená. Normálně jsem při pečení na plechu (plechách) cítila připáleninu a to jsem to ani nemusela připálit. Toto z remosky voní při pečení i po něm ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU A BRZY NA SHLEDANOU